RO-magneetventiel – wat is het, het werkt en wanneer moet het worden vervangen

Magneetventielen worden gebruikt in zowel huishoudelijke apparaten als in kleine of grote industriële toepassingen.

Kortom, magneetventielen worden overal gebruikt waar het nodig is om de stroom van vloeistof of gas automatisch te regelen.

Voor de toepassing van dit bericht zal ik me alleen concentreren op magneetventielen die worden gebruikt in elektrische waterzuiveraars.

Een magneetventiel in een waterzuiveraar is een elektromechanisch bediende klep die wordt gebruikt om de toevoer van water te regelen.

Het zorgt ervoor dat het invoerwater alleen de waterzuiveraar binnenkomt als de machine is ingeschakeld. Wanneer de machine wordt uitgeschakeld, sluit de magneetklep automatisch de waterstroom af.

De belangrijkste functie van de magneetklep in een waterzuiveraar is voorkomen dat water overstroomt.

Een typisch magneetventiel

Magneetventielen worden gebruikt in zowel RO-waterzuiveraars als UV-waterzuiveraars.

In een RO-waterzuiveraar wordt over het algemeen een magneetventiel geïnstalleerd na een sedimentfilter of pre-koolstoffilter en vóór het RO-membraan.

Magneetventielen komen in verschillende classificaties zoals 24V, 36V, 48V, etc.

Magneetventielen komen zowel in wisselstroom als in gelijkstroom. Als uw waterzuiveraar een DC-adapter of SMPS heeft, kiest u een DC-magneetklep. Als er geen DC-adapter of SMPS is, kies dan een AC-magneetventiel.

De meeste merkwaterzuiveraars in India worden geleverd met een gelijkstroomadapter, dus u hoeft zich daar geen zorgen over te maken DC-magneetventielen zijn de standaardkeuze.

Net als waterzuiveraars worden magneetventielen ook in wasmachines gebruikt om de toevoer van water in of uit te schakelen.

Hoe werken RO-magneetventielen?

Een magneetventiel heeft een solenoïde, een elektrische spoel met een beweegbare ferromagnetische kern (plunjer) in het midden.

Onderdelen van een magneetventiel (afbeelding met dank aan: SafeRack)

Wanneer u uw luchtreiniger aanzet, gaat er een elektrische stroom door de spoel. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld. Dit magnetische veld oefent een opwaartse kracht uit op de plunjer. Deze kracht trekt de plunjer omhoog en opent de waterstroom.

Magneetventielen werken

Wanneer u de luchtreiniger uitschakelt, keert de zuiger terug naar zijn oorspronkelijke positie en sluit de waterstroom af.

Dit is de basiswetenschap achter de werking van een magneetventiel.

Wanneer de RO-magneetklep vervangen?

U moet de magneetklep van uw RO-luchtreiniger vervangen wanneer een van de twee onderstaande voorwaarden waar is.

 • Wanneer de RO-machine is ingeschakeldingangswater is normaal, maar er komt geen uitgang uit de magneetklep.
 • Wanneer de RO-machine is uitgeschakeldis er een continue stroom uitgaande water uit de magneetklep.
Pro-tip

Verwijder voor het verwisselen de magneetklep van de RO-eenheid. Open nu één uiteinde (tegenover de magneet) van de magneetklep door deze los te schroeven. Haal alle onderdelen eruit, zoals de zuiger, veer en rubberen klep. Maak ze allemaal grondig schoon.

Monteer na het reinigen alle onderdelen weer en monteer de magneetklep terug in de RO-constructie.

Controleer nu of de magneetklep goed werkt of niet.

Als het goed werkt, hoeft u de magneetklep niet te vervangen. Als dit niet het geval is, installeer dan een nieuwe RO-magneetklep.

Dingen om in gedachten te houden bij het kopen/vervangen van een magneetventiel?

 • Denk er bij het vervangen van de RO-magneetklep altijd aan dat de de classificatie van de solenoïdeklep en die van RO’s voeding (SMPS) en de RO-pomp moeten hetzelfde zijn. Voor bijvoorbeeld een 36V-voeding moet een 36V-magneetklep worden gebruikt. Als u het vermogen van de magneetklep niet afstemt op de voeding, zal de magneetklep onmiddellijk of na enige tijd beschadigd raken.
 • Installeer de magneetklep nooit vóór het bezinkselfilter. Als u dat wel doet, zullen fysieke onzuiverheden in het water de magneetklep verstikken.

Ik hoop dat de bovenstaande informatie al uw vragen over de magneetklep beantwoordt. Als u vragen of suggesties heeft, kunt u hieronder een opmerking achterlaten.

Like en abonneer je ook op onze official Youtube kanaal om alle nuttige video-inhoud die we publiceren bij te houden.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Aquanatal.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart